İKİNCİ EL KONUTTA KREDİ FAİZ ORANLARI DEĞİŞTİ… İKİNCİ ELDE KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Kamu bankaları tarafından 2 Haziran’da hayata geçirilen ‘avantajlı konut kredisi’ tarihi fırsat kampanyasının ikinci el konut kredisi faiz oranlarında, dün itibariyle değişikliğe gidildi.

İkinci el konut kredisi faiz oranı 0,74’den 0,79’a çıkarılırken, 180 ay olan vade 120 aya düşürüldü.

Ayrıca ikinci el konut aldığınızda bir yıl ödemesiz dönem de, yine dün itibariyle sona erdirildi.

Sıfır konut kredisi faiz oranlarında, 180 ay vadede ve bir yıl ödemesiz dönemde hiçbir değişikliğe gidilmedi.

Güncellemeyle ikinci el konut fiyatlarında rüzgar tersine dönerek talebi azaltacağı için, düşüş beklentisi oluştu.

Güncellemenin konut piyasasına nasıl yansıyacağını analiz etmeye çalışalım.

  • Kamu bankalarının düşük faizli, 1 yıl ötelemeli, 180 ay vadeli konut kredi kampanyası talebi katlamıştı. Ancak ev sahibi ve müteahhitlerin konut fiyatlarını artırması, konutta köpük fiyat (suni fiyat) oluşturmuştu. İkinci el konutlarda vadenin 180 aydan 120 aya düşürülmesi ve 1 yıl ödemesiz dönemin sona erdirilmesi, ikinci el konutlara talebi kısacaktır.
  • Vatandaşın cebinde para yok, krediyle daire sahibi olmak istiyor. Artık ikinci el konuta daha az talep olacağı için ikinci el konutun piyasa değeri sert bir şekilde düşmeyecek, ancak fiyatlar kademeli bir biçimde gevşeyecektir.
  • Artık ikinci el konut almak vatandaşın eli güçlenmiş, pazarlık şansı artmıştır. İkinci el konut satıcılarının ise pazarlık gücü düşmüştür.
  • Birinci el konut piyasası faiz oranları ve vadede değişiklik olmadığı için, bu piyasalarda canlılık sürecektir. Hatta birinci el konut piyasasında fiyatlar biraz daha yukarı gidebilir. Çünkü son 3 yıldır konut arzı durmuş, yeni inşaat projelerine girişen müteahhit sayısı azalmıştır. Bir ürünün arzı az ise, fiyatı doğal olarak yükselir.
  • Birinci el konutlarda fiyat düşüşü hayaldir.
  • Okurlarımızın en çok merak ettiği ve bize yöneltilen konulardan biri de, birinci elde 0,64 faiz oranı, 1 yıl erteleme ve 180 ay vade daha ne kadar sürer? Bu sorunun yanıtı, bir başka köşemizin konusu olsun.
Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>