MERKEZ BANKASI BUGÜN FAİZİ ARTIRSA DA ARTIRMASA DA, DOLAR ÜÇ VAKTE KADAR YENİDEN YÜKSELİR…

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Kurumsal yatırımcılar, dünya piyasalarındaki aç kurtlar, hatta sokaktaki vatandaş bile bugün Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına kilitlendi.

Piyasalarda Merkez Bankası’nın bugün sert faiz artışı yaparak, doları daha aşağı seviyelere çekeceği beklentisi hakim…

Deutsche Bank, Goldman Sachs gibi dünya piyasasının önde gelen kurumları Türk ekonomisine övgü şiirleri yazıyor ve bugün 475 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Merkez Bankası Başkanı ile Hazine ve Ekonomi Bakanı’nın değişmesiyle, para piyasalarında yeni bir sayfa açıldı.

Açıkçası Merkez Bankası’nın bugün çok yüksek bir faiz artışı yapması, düşük bir ihtimal olarak görünüyor.

Çünkü…

1-Faiz artışları geçici bir süreliğine doların ateşini söndürür, ama orta ve uzun vadede dolar kurunu düşürmez…

2-Para piyasasında beklentiler alınır, gerçekler satılır. 10 gün önce ekonomi yönetiminin değişmesiyle faizler artacak diye dolar 8.50 TL seviyelerinden hızla düştü. Yani piyasalar dolar kurunu fiyatladı. Eğer 400-500 baz puanlık artış gelmezse, dolar rotayı yukarı çevirecektir.

3-Faiz artışları ne ekonomiye, ne devlete, ne sanayiciye ne de vatandaşa yarar. Çünkü faiz artınca devletin faiz ödemeleri daha fazla artacak, bütçe daha fazla açık verecektir. Yatırımcı yüksek faizden kredi alıp yeni yatırım yapmayınca işsizlik daha da artacaktır. Faizleri artırsanız, yüksek faizi neyle ödeyeceksiniz?

4-Merkez Bankası sert faiz artırımına giderse, vatandaşın aldığı kredilerin faizleri de yükselecektir. Vatandaş da kredi alıp konut ya da otomobil alımlarını erteleyecektir. Konut kredisi faizleri artınca müteahhit evini kime nasıl satacak? Kim yüksek faizden kredi alıp otomobil alacak?

5- Amaç Türkiye’yi yeniden faiz sarmalına sokmaktır. Faizleri bu ay istediğiniz kadar yükseltin, küresel faiz lobisi gelecek ay daha fazla faiz isteyeceklerdir. Bu ay yükselt, gelecek ay yükseltme. O zaman dolar bu ay olmasa bile gelecek ay yine tarihi zirve yapacaktır.

6-Açıkçası Merkez Bankası faizleri sabitte tutsa, 200 baz puan artırsa ya da sert faiz artışı 400-500 baz puan gibi yükseltse, üç vakte kadar (3 gün, 3 hafta, 3 ay) dolarda yine yukarı yönlü ataklar başlayacaktır. Dolar yüksek faizle tutulsaydı, 2001’de faizler yüzde 7000’lere çıktığında ülkede devalüasyon olmazdı.

7-Dolarda günlük/haftalık düşünmeyin. Dolar, gördüğü seviyeyi yani 8.5 TL’yi unutmaz.

Anlattıklarımız yatırım tavsiyesi değildir.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>