AĞRI TEDAVİSİNDE YENİ BİR GÜÇ: PROLOTERAPİ

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

AĞRI TEDAVİSİNDE YENİ BİR GÜÇ: PROLOTERAPİ
Proloterapi, çeşitli kas-iskelet hastalıkları için kullanılan, yaralı dokuda büyümeyi ve onarımı tetiklemek için az miktarda sıvıların enjekte edildiği enjeksiyon bazlı bir tedavidir. Proloterapi, enjeksiyonun yerine bağlı olarak eklemlerin kasların ve tendonların kemikte yapışma yerlerine, kasların tendonlara dönüşme yerlerine veya sinir zarlarına yakın olarak yapılabilir. Mevcut spor hekimliği uygulamalarında, en yaygın enjekte edilen Proloterapi sıvısı değişen konsantrasyonlarda dekstroz solüsyonudur. Proloterapi uygulamasında, zedelenmiş ya da işlevini yitirmiş, eklem, kıkırdak, bağ ve tendonlarda yeniden yapılanma ve kendini tamir etme niteliğinin sağlanabilmesi için, iyileşme uyarılmaktadır. Proloterapi’nin kullanımı, 1970’lerden itibaren yumuşak doku ve kas-iskelet hastalıklarını içeren araştırmalarla artış göstermiştir. Proloterapi ilkin ABD ve Orta Amerika’da 1950’lerden itibaren tedavide yer almaya başlamıştır. Türkiye’de ise 2012’de Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Daire Başkanlığı kurulmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından birçok Eğitim Araştırma Hastanesinde ‘’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’’ kurulmuştur.
PROLOTERAPİ NASIL UYGULANIR?
Proloterapi uygulamasında enjekte edilen solüsyonlar, vücutta tahriş etkisi oluşturmakta ve oluşan bu tahrişe cevap olarak vücutta yenilenme tetiklenmektedir. Dolayısıyla proloterapi, ağrı tedavisinde kullanılmakla birlikte, temel olarak ağrı kesici bir niteliğe sahip değildir. Proloterapi uygulamasında temel amaç, vücutta ağrıya sebep olan yapıların yenilenmesi ve güçlenmesidir.
Proloterapi uygulaması sonrası, yoğun tamir edici hücrelerle birlikte vücudun kendini tamir mekanizması devreye girmekte ve yaklaşık olarak 3 ay daha bu süreç devam etmektedir.
Proloterapi uygulamasında, enjekte edilen doğal içerikli enjeksiyonlar yoluyla vücudun doğal iyileşme mekanizması harekete geçirilmektedir. Dolayısıyla vücudun doğal fonksiyonlarının tekrar kazandırılması, herhangi bir ilaç kullanılmadan gerçekleştirilmektedir.
Proloterapi ilaç uygulanmadan gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olduğu için, vücutta hiçbir yan etkiye sebep olmamaktadır.
PROLOTERAPİ HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?
Proloterapi temel olarak, kronik nitelikte (uzun süreli) ağrılarda uygulanmaktadır. Bu bakımdan etkili proloterapinin uygulanabildiği hastalıkları şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
• Kronik boyun, bel, omuz, dirsek, sırt, diz ve ayak bileği ağrıları
• Kısmi tendon, bağ ve kas lezyonları
• Spor yaralanmaları
• Karpal tünel sendromları
Proloterapi tedavisi Tıp usullerine alternatif değil tamamlayıcı bir işlemdir!

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>