SEDEF (PSÖRİAZİS) HASTALIĞI ROMATİZMAL HASTALIĞA YOL AÇABİLİR Mİ?

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

SEDEF (PSÖRİAZİS) HASTALIĞI ROMATİZMAL HASTALIĞA YOL AÇABİLİR Mİ?
Romatizmal hastalıklar arasında sık görülen bir hastalık da sedef romatizması, tıbbi adıyla da “Psöriatik Artrit”tir.
Sıklıkla tek başına diz eklemi, ayak bileği veya el bileğini etkiler. Ancak çeşitli eklem tutulumları ile de karşılaşılabilir. El ve ayak parmak eklemlerinin içinde olduğu çoklu eklem tutulumu, izole omurga tutulumu (Bel ve/veya sırt ağrısı ile ortaya çıkan) veya eklem ve omurga tutulumunun birlikte olduğu durumlar da olabilmektedir.
Eklem ağrısına eşlik eden şişlik, kızarıklık ve hareket güçlüğü veya kronik tutukluğun eşlik ettiği bel/sırt ağrısı, topuk ağrısı varlığı tanı açısından önemli bulgulardır. Bu hastalıkta en çok etkilenen eklemler, el parmaklarımızın en ucundaki eklem bölgeleridir. Öte yandan parmaklarda sosis gibi şişlikler de gelişebilir.
Hastalarımızın %80-90’lık bir kısmında sedef hastalığı ile ilişkili tırnak değişiklikleri gelişebilmektedir.
Sigara içmek, şişmanlık, bazı enfeksiyonlar, ailede sedef hastalığı öyküsü varlığı, özellikle de stres önemli risk faktörleridir.
Tanı koyarken hastaların detaylı bir muayenesi, her türlü tetkikten daha kıymetlidir.
Tedavinin nasıl başlanacağı ve sürdürüleceği romatoloji uzmanları tarafından her hastanın şartlarına uygun olarak planlanır.
Doç. Dr. Barış YILMAZER
Romatoloji Uzmanı
Bilgi ve Randevu
0850 304 66 66

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>