Karpal Tünel Sendromu

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Elimizin duyusu ve bazı hareketleri üç ana sinir olan; radial, ulnar ve median tarafından kontrol edilir. Median sinir kolumuzdan ele doğru ilerlerken, el bileğinin avuç içi tarafında sert dokular tarafından çevrelenmiş bir tünelden geçer. Bu yapıya karpal tünel adı verilir. Median sinir bu tünel içinde sıkışır ve sinir iletiminin ele ulaşımı zorlaşırsa karpal tünel sendromu adı verilen hastalık ortaya çıkar. Sinir sıkışmasının çoğunlukla belirgin bir nedeni olmamakla birlikte, elin ve el bileğinin aşırı kullanıldığı iş ve aktiviteler, çeşitli romatizmal hastalıklar, tüneli daraltan kitleler ve gebelik altta yatan neden olabilir.. Tedavi edilmeyen olgularda avuç içi kaslarda erime ve kuvvet kaybı da ortaya çıkabilir. Uyuşma ve ağrı tipik olarak geceleri artar ve hastanın uykusunu engelleyecek düzeye ulaşabilir.
Hastalığın tanısı, hastanın yakınmaları ve dikkatli bir muayene ile konulabilir. Gerek görüldüğünde, özellikle de cerrahi tedavi kararı verilenlerde sinir iletim testi (EMG) yapılmalıdır. Hastalığın başlangıç evrelerinde ameliyat dışı tedaviler kullanılır. Duruma yol açan aktivitelerin engellenmesi ve özellikle gece kullanılan el bileği atelleri yararlıdır. Bu tür önlemlere rağmen iyileşmeyen ve hastada ciddi yakınmalara yol açan durumlarda cerrahi karar verilir.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>