PREDİYABET (GİZLİ ŞEKER) NEDİR?

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Gelişim Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Ağbaht, Prediyabet (gizli şeker) nedir açıklamada bulundu.
Doç. Dr. Kemal Ağbaht, “Prediyabet, henüz diyabet (şeker hastalığı) tanısı almayan, fakat şeker kontrolü de normal olmayan bireylerin (açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arası ve/veya tokluk kan şekeri 140-199 mg/dl arasında olanlar ve/veya HbA1c değeri yüzde 5.7-6.4 arasında olanlar). Bu durumdaki bireylerde, 1 yıl içinde aşikâr şeker hastalığına dönme ihtimali yüzde 5-10 arasıdır. Prediyabet durumu da, diyabet kadar olmasa bile, diyabet ilişkili istenmeyen sonuçlara (böbreklerde protein kaçağı, sinir ucu hasarı, göz damarlarında kanama, koroner, beyin ve bacak damarlarında tıkanma) sebebiyet verebilir. Bu nedenle, bu durumun diyabete ilerlemesini durdurucu önlemlerin alınması (yaşam tarzı değişiklikleri ile fazla kiloların verilmesi, egzersizin yaşam tarzının bir parçası haline getirilmesi) ve bazı insülin direncini düzenleyen ilaçlar verilmesinin, bu durumu düzelttiği ve bu istenmeyen sonuçlarda iyileşme yaptığına dair çalışmalar vardır” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>